A tűzifa fűtőértéke annál nagyobb, minél szárazabb a fa. A frissen vágott fa nedvességtartalma durván 50%-os, ami körülbelül 1 évnyi száraz tárolás esetén csökkenhet le légszáraz minősítésre (10-20% nedvességtartalom). Ebből az következik, hogy érdemes a tűzifa vásárláskor a térfogatot figyelembe venni a súly helyett. Azt is érdemes betartani, hogy legkésőbb nyáron vegyük meg az éves tűzifa készletet és fedett, de nem teljesen zárt helyen tároljuk. Legjobb ha mindig a már legalább egy éve megvásárolt fával tüzelünk. Amennyiben mégis későn sikerül csak fához jutni, érdemes egy-két napi hasogatott fát a kályha tetejére rakni, hogy mire a kályhába kerül, nagyjából kiszáradjon.
A fa fajtája alapvetően meghatározza a fűtőértékét. Néhány jellemző fafaj fűtőértéke:
Csertölgy (Quercus cerris) - 16.8 MJ/kg Gyertyán (Carpinus Betulus) - 15.8 MJ/kg Bükk (Fagus Sylvatica) - 15.62 MJ/kg Tölgy (Quercus Robur) - 15.10 MJ/kg Akác (Robinia Pseudoacacia L.) - 14.9 MJ/kg
A fa fajtáján túl minősége is befolyásolja a fűtőértéket. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy mennyire bélkorhadt, pudvás, a fa, milyen a szövet keménysége.
Telefon: +36-20-341-3756